MEMBUAT MIKROORGANISMA EFEKTIF (EM) BAGI PENGURANGAN PENCEMARAN MELALUI KITAR SEMULA SISA-SISA DAPUR


1. PENGENALAN
Mikroorganisma Efektif (EM) tidak mengandungi mikrob yang khusus. la merupakan campuran mikroorganisma yang terpilih yang berupaya memberi pelbagai faedah. Semua mikrob ini boleh didapati dalam alam semula jadi. la berkebolehan melupus bahan organik dan seterusnya mengeluar bahan larutan yang berfaedah seperti asid amino, gula, alkohol, hormon dan sebatian organik

2. KAEDAH MEMBUAT MIKRO- ORGANISMA EFEKTIF (EM)
Nisbah
1. Gula merah / molasses : 1
2. Sisa makanan ( contoh sisa sayur, kulit buah ) : 3
3. Air : 10

a) Campur gula merah dengan air dan diikuti sisa makanan dalam bekas
b) Tinggal 1/3 ruang dalam bekas untuk fermentasi
c) Membuka penutup bekas setiap hari bagi pengeluaran gas
d) Mengacau bahan-bahan terapung
e) Cecair EM boleh diguna selepas 3 bulan



3. KAWALAN KUALITI EM
i) pH : di bawah 3.5
ii) bau : Masam harum (tidak boleh diguna jika ia berbau busuk)


4. KEGUNAAN EM
a) Dalam Rumah
- Mengurang bau busuk serta menjadi sisa dapur sebagai bagi organik
- Menghilangkan bau busuk, dapur dan comot dalam dapur dan bilik mandi
- Membantu menghalau serangga
- Membasuh lantai

b) Pertanian
- Mengurang penggunaan bahan kimia yang berlebihan
- Memelihara ladang bebas dari penyakit dan serangga
- Sebagai baja untuk tanaman
- Memulih tanah yang• bermasalah
- Tahi haiwan yang dirawat dengan EM akan mengurang bau dan meningkatkan kualiti baja kompos

c)
Longkang / Sungai
-
Membersihkan longkang / sungai supaya tidak berbau busuk